onsdag, desember 4, 2024

Om faget

Heismontøryrket er et supervariert elektrofag for deg som liker kombinasjonen av mekanikk og elektro.
Arbeidsdagene kan bestå i alt fra å montere utrolig lange heiser med millimeterpresisjon, bygge alle deler av heisen, programmere styringer, feilsøke på elektriske systemer fra tidlig 1900-tall til i dag med alle utfordringer det bringer og mye mer.

Heismontørfaget byr på stor grad selvstendighet og kreativitet. Her må vi ofte finne løsningene selv.

Faget kan tilby gode arbeidsbetingelser og et unikt samhold, de fleste som begynner i faget velger å bli værende. Mye på grunn av godt arbeidsmiljø og muligheter for utvikling i faget.

Mer om faget:

Heismontøren monterer, moderniserer, reparerer, tester og vedlikeholder heisanlegg.

Sentrale arbeidsoppgaver i heismontørfaget:

  • Planlegging av egne arbeider, også med hensyn til helse, miljø og sikkerhet for fagarbeideren selv og kolleger
  • Montering av heiser i nye eller eksisterende bygg, alt fra mekaniske konstruksjoner, motorer og hydraulikk til elektriske tilførsler og elektrotekniske styresystemer
  • Montering og testing av sikkerhetskomponenter
  • Tilpassing og montering av nytt utstyr på eksisterende anlegg
  • Feilsøking og reparasjon
  • Forebyggende vedlikehold
  • Kontroll og testing av sikkerhetsfunksjoner på anlegg i henhold til sikkerhetskrav i regelverk og funksjonskrav for bruk

I tillegg må heismontøren:

  • vise forståelse av tegninger, skjema og dokumentasjon
  • ha kunnskap om elektriske anlegg og integrering av slike anlegg i mekaniske sikkerhetsanordninger
  • kunne velge og håndtere materialer, hjelpestoffer og verktøy
  • kunne bruke måleinstrumenter og elektroniske hjelpemidler

Krav til kunnskap og ferdigheter

Arbeidsoppgavene krever at heismontøren må ha kunnskap om mekanikk, hydraulikk, elektriske anlegg og analoge og prosessorbaserte styringssystemer. Han eller hun må kunne arbeide selvstendig og systematisk med problemløsninger ut fra produktinformasjon og et omfattende nasjonalt og internasjonalt regelverk.

Kundebehandling inngår i det daglige arbeidet.

Fagets utvikling og plass i samfunnet

En heismontør arbeider på byggeplasser eller i kontorbygg, boligblokker og industri. Arbeid om bord i båter og offshore forekommer også. Både nasjonalt og internasjonalt blir samfunnet mer sentralisert, og behovet for å bygge i høyden vokser. Bevegelseshemmede skal ha likeverdig tilgang med andre i bygninger. Antall heiser øker i takt med denne utviklingen og vil derfor bli et viktig transportmiddel for de fleste.

Heismontøren må kunne forholde seg til produkter og arbeidsmetoder fra både nasjonale og internasjonale leverandører, og til et globalt marked. Han eller hun må arbeide med produkter som er mange titalls år gamle, samtidig som det stadig lanseres nye produkter. Faget er basert på et omfattende regelverk med grunnlag i EU-direktiver, mens den største andelen eldre anlegg er bygd etter forskjellige nasjonale regelverk. Likeledes spenner faget over utallige forskjellige produkter og løsninger. Rask, kvalitetsmessig og sikkerhetsfokusert arbeid er av stor betydning for både kunder og brukerne av heisanlegg.

Faget er i kontinuerlig utvikling, og heismontøren må derfor delta i en livslang læringsprosess hvor digitale hjelpemidler får en stadig bredere plass. Samtidig er det nødvendig å forholde seg til andres opparbeidede erfaring og kunne formidle den videre.

Likheter og ulikheter med andre fag

Elementer i heismontørfaget er beslektet med både mekaniske fag og elektrofagene. Faget er mest beslektet med elektrofagene og automasjonsfagene.

Det som skiller heismontørfaget fra andre sammenlignbare fag, er først og fremst kunnskap og forståelse av heissystemets mekaniske og elektriske eller elektroniske komponenter, noe som er av avgjørende betydning for sikkerheten i anlegget.

Les mere om faget og Heismontørenes fagforening her: https://www.heis.no/

Og på utdanning.no her: https://utdanning.no/yrker/beskrivelse/heismontor

-